MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Schipluiden - door het oog van de dokter

17 maart 2015. Hoe zag Schipluiden eruit in de jaren zeventig van de vorige eeuw? De WSM spoorbaan langs het dorp was nog maar net verwijderd en een groot nieuwbouwproject, de wijk Bijsterveld, was in uitvoering. Slechts een kleine aantal mensen legde in die tijd het landschap en de woonomgeving op film vast en heel af en toe komen deze filmbeelden in de openbaarheid. Zoals nu met de 8mm filmbeelden van dokter Woltering uit Schipluiden, die hij op zijn eigen wijze vastlegde.

In de kleurenfilm 'Schipluiden door het oog van de dokter' komt het oude dorp Schipluiden voorbij zoals dat er in de jaren zeventig bijlag. We zien onder andere de Dorpsstraat, het Hofje, de Singel en we krijgen een inkijkje bij de smalle zijstraatjes van de Dorpsstraat als Schildersstraat, Jagersstraat en Brugstraat. Tijdens een restauratie klimt dokter Woltering boven op het gemeentehuis aan het H.K. Pootplein en filmt het panorama van Schipluiden. Woltering was duidelijk onder de indruk van de manier waarop de nieuwe wijk Bijsterveld 'uit de grond gestampt' werd.

Schipluiden 1973-1976 door dokter Woltering

In de film krijgen we een impressie van twee boerderijen langs de Rijksstraatweg en blijkt de kerkbrug van Hodenpijl sterk genoeg voor landbouwverkeer. Ter plaatse van de huidige Wilgenlaan filmde Woltering het erf van de verdwenen boerderij van de familie Moerman. Naast de woning van de huisarts aan de Dorpsstraat vormden de varkens en biggen van boer Arkesteijn een dankbaar onderwerp.

Schipluiden 1973-1976 door dokter Woltering

Schipluiden 1973-1976 door dokter Woltering

De film besluit met beelden van de viering van Koninginnedag in 1976 met veel aandacht voor de muziekvereniging Sint Caecilia. De majoretten, drumfanfare en het harmonieorkest vormden in die tijd een optocht op zich.

Schipluiden 1973-1976 door dokter Woltering

Schipluiden 1973-1976 door dokter Woltering

De 8mm smalfilmbeelden zijn gemaakt door dokter Woltering, digitaal gemaakt door Theo van der Kraaij en gemonteerd door Henk groenendaal.

17 maart 2015