MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Holland op z'n mooist, ook in Midden-Delfland

11 april 2015. In het Gemeentemuseum Den Haag en het Dordrechts Museum openden begin april twee tentoonstellingen met dezelfde titel 'Holland op z'n mooist' met werk van schilders van de Haagse School. Deze schilders ontdekten ruim een eeuw geleden de schoonheid van het polderlandschap. De Vereniging Natuurmonumenten beheert natuurgebieden in het poldergebied van Zuid-Holland (ook in Midden-Delfland), en zo ontstond er een samenwerking. Jacques Moerman van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden ontwierp een fietsroute met titel 'Holland op z'n mooist, Midden-Delfland'. De schilder Johan Barthold Jongkind schilderde in de stijl van de Haagse School prachtige schilderijen van onder andere de trekvaart langs de Delftsche Schie en de Vlaardingervaart. Tenslotte, op 11 april opende in Bezoekerscentrum Midden-Delfland een expositie van schilderijen van schilders van de Haagse School en van Jongkind. Beleef de fietsroute Holland op z'n mooist, Midden-Delfland.

Bekijk ook: "Geïnspireerd door de Haagse School" een expositie van Kunst van Museum Het Tramstation.

Holland op z'n mooist
Jan Hendrik Weissenbruch (1824-1903), De Trekvliet (1870), olieverf op doek, Gemeentemuseum Den Haag

Expositie Holland op zijn mooist, Midden-Delfland

Het Bezoekerscentrum Midden-Delfland ligt langs de Gaag tussen Schipluiden en Den Hoorn bij Op Hodenpijl, de Levende Buitenplaats, in een nieuw, op een hooiberg lijkend bouwwerk. Naast de vaste multimediapresentatie over Midden-Delfland organiseert de Midden-Delfland Vereniging wisselende exposities op de bovenverdieping. In samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag en Natuurmonumenten hangen hier tien afdrukken van schilderijen uit de exposities 'Holland op z'n mooist' en van Jongkind. Op 11 april 2015 opende wethouder Govert van Oord de expositie. Vervolgens vertelde historicus Jacques Moerman over de schilders van de Haagse School en Jongkind en nam de bezoekers mee langs de door hem ontwikkelde fietsroute.

Holland op z'n mooist
Johan Barthold Jongkind (1819-1891), Arrivée au port (1862), Rechthuis van Zouteveen), olieverf op paneel, Particuliere collectie

De nieuwe fietsroute begint bij het Gemeentemuseum Den Haag en leidt langs locaties waar schilders van de Haagse School werkten. Een groot deel van de fietstocht (54 km) loopt langs de waterwegen waar vroeger de trekschuit voer, zoals de Haagsche Trekvliet, de Vliet, de Schie en de Vlaardingervaart. Johan Barthold Jongkind, leerling van Andreas Schelfhout, maakte veel schilderijen en etsen in Midden-Delfland, onder andere langs zijn route van Vlaardingen naar de Haagse Tekenacademie. Langs de nieuwe fietsroute, aan de Tramkade tussen Schipluiden en Den Hoorn, ligt het Bezoekerscentrum Midden-Delfland met op de bovenetage van de hooiberg enkele reproducties van schilderijen van de Haagse School en van Jongkind.

Holland op z'n mooist
Holland op z'n mooist in Bezoekerscentrum Midden-Delfland, tot 30 augustus 2015.

De fietsroute Holland op z'n mooist, Midden-Delfland

De fietsroute kan worden opgehaald van de website van Natuurmonumenten. In het Bezoekerscentrum Midden-Delfland zijn papieren exemplaren beschikbaar. Interactief de fietstocht beleven kan op de website Midden-Delfland moet je beleven, klik op Fietsroute en zoek route 'Holland op z'n mooist' of voor een verkorte route vanaf station Delft: Holland op z'n mooist (kort).

Holland op z'n mooist
Willem Roelofs (1822-1897), Weidelandschap met vee, ca. 1880, olieverf op paneel, Rijksmuseum.

Holland op z'n mooist
Constant Gabriël (1828-1903), Il vient de loin (hij komt van ver) ca. 1887, olieverf op doek, Kröller-Müller Museum, Otterloo.

Meer informatie

02 januari 2024