MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Eerste 6 kilometer Honey Highway langs A4 een feit

7 november 2015. Het laatste stukje van de Honey Highway A4 werd ingezaaid door Adrie Franken van Rijkswaterstaat en Govert van Oord, wethouder van Midden-Delfland. Hiermee is de eerste Honey Highway van Nederland een feit. Een speciaal voor bijen en hommels samengesteld mengsel van wilde bloemenzaad gaat het talud langs de A4 Delft-Schiedam komend jaar prachtig kleuren en de bijen zullen ervan smullen. Het idee van imker Deborah Post is hiermee met succes uitgevoerd. Maar het is een begin... de bedoeling is dat langs veel meer snelwegen Honey Highways worden aangelegd. Rijkswaterstaat is vóór!

Opening Honey Highway A4 - 7 november 2015

Eerder op de dag werd in de kerk van Op Hodenpijl door middel van de film 'Een handvol bijen' van Lydia Koopmans uitgelegd waarom de Honey Highway zo noodzakelijk is voor de bijen. Bijen zijn belangrijk voor een flink deel van ons voedsel door de bestuiving van de planten, struiken en bomen. De grote bezorgdheid over het massaal sterven van veel bijenvolken de laatste jaren houdt imkers over de hele wereld bezig. Zij zoeken naar oorzaken en methoden om de soort te behouden, waarbij zelfs KI (kunstmatige inseminatie) wordt geprobeerd. Bovendien staan in de boerenweilanden in de regio vrijwel geen bloemen voor de bijen. De film van ruim 40 minuten is te bekijken op vimeo.

Opening Honey Highway A4 - 7 november 2015

Terug Op Hodenpijl, bij de Levende Buitenplaats, werd de BIJenfarm van Deborah bezocht. Zij kondigde aan dat er in juni 2016 op deze plaats een imkercursus zal worden gegeven. Een terechte toast werd uitgebracht in het Bezoekerscentrum Midden-Delfland, waar tevens de website www.honeyhighway.nl onder de aandacht werd gebracht.

Opening Honey Highway A4 - 7 november 2015

Opening Honey Highway A4 - 7 november 2015
Ook Deborah droeg haar 'zaadjes' bij.


Opening Honey Highway A4 Delft-Schiedam - 7 november 2015

5 november 2015. Bijen hebben het in Nederland heel moeilijk om diverse redenen, terwijl ze toch heel belangrijk zijn voor de bevruchting van een groot deel van ons voedsel. De Honey Highway in de bermen langs de A4 moet een bloemenparadijs worden voor bijen en hommels. Zo kunnen deze insecten weer voldoende bloemen vinden. De eerste Honey Highway bestaat uit het stuk van 7 kilometer nieuwe snelweg A4 Delft- Schiedam, dat, wellicht, op 18 december 2015 in gebruik wordt genomen.

Op zaterdag 7 november 2015 wordt de Honey Highway officieel geopend met het uitstrooien van bloemenzaad op het talud van de A4. De openingsbijeenkomst begint om 11:30 in de kerk van Op Hodenpijl, Rijksstraatweg 20-22 Schipluiden. Om ca. 13:15 uur is het de bedoeling het eerste Honey Highway bloemenzaad uit te strooien nabij het eco-aquaduct (zie foto). Meer informatie op de uitnodiging met het volledige programma, de website www.honeyhighway.nl en de Facebookpagina.

Honey Highway A4

De Honey Higway is een samenwerkingsproject van initiatiefneemster Deborah Post met Rijkswaterstaat, Provincie, Gemeente Midden-Delfland, Consortium A4all, bedrijven, sponsoren en burgers.  

08 november 2015