MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Lezing Haagse School in Midden-Delfland op 6 oktober

30 september 2015. Op dinsdag 6 oktober houden Frits van Ooststroom en Jacques Moerman op uitnodiging van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden een boeiende lezing over de schilders van de Haagse School en hun invloed op kunstenaars in Midden-Delfland.

De bijeenkomst vindt plaats in Het Notenschip, Schoolplein 4 te Schipluiden, aanvang 20.00 uur.

Hollandse polders, met koeien, molens en prachtige luchten, waren dikwijls het onderwerp van de kunstenaars van de Haagse School. Zij streefden naar een natuurlijke weergave van hun onderwerpen, maar lieten zich daarbij veelal leiden door hun gemoedstoestand.

Lezing Haagse School
Molens aan de Harnaschwatering, ets van Antoon Derkzen van Angeren, 1905.

Frits van Ooststroom geeft een afwisselend overzicht van het werk van de schilders van de Haagse School. Jacques Moerman belicht na de pauze de doorwerking van de invloed van de Haagse School op schilders als Jan van der Stap, Jan Heesterman en andere kunstenaars. Delftse schilders bezochten vóór 1945 regelmatig de plaatsen van Midden-Delfland om fraaie dorpsgezichten en landschappen vast te leggen. Zij laten situaties zien die nu soms sterk veranderd zijn. Ook het werk van huidige kunstenaars wordt besproken.

De lezing sluit aan op de tentoonstelling ‘Geïnspireerd door de Haagse School’, die tot en met 14 november is te zien in Museum Het Tramstation te Schipluiden. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Zie ook: "Geïnspireerd door de Haagse School" in Museum Het Tramstation.

30 september 2015