MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

"Geïnspireerd door de Haagse School" in Museum Het Tramstation

3 juli 2015. In Museum Het Tramstation in Schipluiden is tot 14 november 2015 een kunstexpositie te bezoeken met werken uit de verzameling van Het Tramstation. Veel van de werken tonen herkenbare, maar ook verdwenen, situaties in en rond de dorpen Schipluiden, Den Hoorn en 't Woudt. Een aantal van de geëxposeerde kunstenaars werd duidelijk geïnspireerd door de schilders van de Haagse School. De titel van de expositie verwijst dan ook losjes naar "Holland op zijn mooist" een expositie in het Gemeentemuseum Den Haag (t/m 30 augustus 2015). Zie ook: bezoekersinformatie.

"Geïnspireerd door de Haagse School" in Museum Het Tramstation - tot 14 november 2015
Bestuurslid Rina Visser bedankt Piet Houtenbos voor zijn openingshandeling, het maken van de houtskooltekening van een typisch Midden-Delflands landschap.

De expositie is te zien in vier ruimtes op de begane grond van het voormalige tramstation: wachtkamer, stationskamer, Keenenburgkamer en keuken. De werken zijn per kunstenaar geordend en, waar mogelijk, worden verbindingen gelegd met schilders van de Haagse School. De expositie bevat ook recent werk en een aantal kunstenaars was aanwezig op de opening op 3 juli. Piet Houtenbos, zelf landschapsschilder en tevens wethouder van Midden-Delfland, opende de expositie door met houtskool een typisch Midden-Delflands polderlandschap te schetsen. Piet Houtenbos exposeerde in 2014 met als thema 'Omgeving en Beleving' in het gemeentehuis van Midden-Delfland.

"Geïnspireerd door de Haagse School" in Museum Het Tramstation - tot 14 november 2015
Een van de eerste aanwinsten was het schilderij, links, van mevrouw Langelaan-van der Lans. Zij schilderde talrijke boerderijen in wat men de naïeve stijl noemt.

De Historische Vereniging Oud-Schipluiden, die sinds 1989 Museum Het Tramstation beheert, is jaren geleden begonnen werk van, veelal lokale, kunstenaars op te nemen in de verzameling. Regelmatig ook ontvangt de vereniging werk door giften van particulieren. Naast foto's geven schilderijen, tekeningen en etsen ook een historisch beeld van het werkgebied van de vereniging. Dat het vastleggen van het landschap belangrijk is, op welke manier dan ook, bleek pijnlijk met de vaststelling dat een houten tuinderschuur aan de Lookwatering, afgebeeld op een aquarel van Kees Tetteroo, kortgeleden gesloopt werd.

Kees Tetteroo zorgde ook voor een verrassing en bracht een jong werk van hem mee van het restant van de molen van de Woudse Doorgmakerij. Deze molen ging op 11 december 1957 in vlammen op, kort na de restauratie.

"Geïnspireerd door de Haagse School" in Museum Het Tramstation - tot 14 november 2015
Kees Tetteroo overhandigde de aquarel van de verbrande molen. Het werk wordt aan de expositie toegevoegd.

"Geïnspireerd door de Haagse School" in Museum Het Tramstation - tot 14 november 2015
Vitrine met veel werk van etser, graficus en kunstschilder Antoon Derkzen-van Angeren (1878-1961).

Bezoekersinformatie

Adres: Museum Het Tramstation: Otto van Zevenderstraat 2, 2636HN Schipluiden
Internet: www.tramstationschipluiden.nl.

Openingstijden: woensdag, zaterdag en eerste zondag van de maand: 14:00-16:00 uur of na afspraak: tel. 015-3809389.
De expositie duurt tot 14 november 2015.

04 juli 2015